Година след взрива в Хитрино, експертите съобщиха за фрапиращи нарушения при

...
Година след взрива в Хитрино, експертите съобщиха за фрапиращи нарушения при
Коментари Харесай

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино


Година след гърмежа в Хитрино, специалистите оповестиха за  фрапиращи нарушавания при работата на машинистите,  предаде Българска национална телевизия.

Окончателният отчет  на звеното за следствие на железопътни катастрофи към Министерството на превоза демонстрира, че  устройствата за зоркост  и на двата локомотива са били  изолирани.  Това са устройства, които при проблем задействат спирачките на влака.

Експертите прецизират, че са  били скъсани пломбите  на устройствата за зоркост. Те са били прикрити като здрави и постоянни, което е жестоко нарушаване. От направения разбор излиза наяве, че устройството и на двете машини е било изключвано в случаите, когато локомотивът е бил втори в състава.

" Може би това е една порочна процедура, която в предприятието е открита с времето. " - съобщи доктор инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза.

Превозвачите би трябвало да имат чиновник с пломбажни клещи със съответния номер, който да ревизира целостта на пломбите. Локомотивните бригади също са  длъжни  преди да стартират работа  да създадат инспекция.

Ако е нещо в устройството е нарушено, локомотивът няма право даже да излиза в употреба, посочи инж. Скробански.

При4помняме, на 10-и декември трен с цистерни се взриви в центъра на селото до момента в който преминаваше директно през нощта.

 

 Снимка 267813

Източник: пресцентър Министерство на вътрешните работи

 

По правилник третият ватман също би трябвало да задейства устройството за зоркост през избран период от време. Системата е направена по този начин, че  ако няма реакция  от страна на машинистите,  влакът автоматизирано да задейства спирачките . Според специалистите, разпломбирането може да бъде хипотетична причина за безконтролното повишаване на скоростта преди дерайлирането.

" Нормативната уредба не го освобождава да си почива по този начин или другояче и той би трябвало да следи сигнализацията по време на придвижването на влака. " - разясни инж. Скробански.

Оказва се обаче, че  един от локомотивите е бил британско произвеждане  и е изработен за  ляво придвижване , а машинистите не са минали квалификационен курс за ръководство на тези локомотиви. Когато машината е била втора в състава и е имало единствено един ватман, наблюдението на пътя е било затруднено.

" Реално машинистът се пада от лявата страна, а не от дясната. А при нас сигнализацията е отдясно и той просто няма по какъв начин да следи сигнализацията, в случай че отдясно няма асистент да му подсказва всички сигнали и той да ги повтаря. " - посочи специалистът.

Според експертизата  придвижването на влака  между гара Плиска и Хитрино  е необяснимо.  Отсечката е съвсем 20 километра, а оптималната скорост 70 километра в час. Данните от записващите устройства са открили  резки пикове и спадове  в скоростта на композицията, която е била близо 2 000 тона.

" За един експерт това е неприемливо. Между 65 и 70 километра в час е възможно да имат отклонения. " - акцентира инж. Скробански.

Според отчета,  последните три километра  преди злополуката уредите отчитат  покачване на скоростта.  Според обвиняването на прокуратурата, машинистите са минали през гара Хитрино с двойно по-висока скорост от позволената, която е 40 километра в час. Намаляване на скоростта е регистрирано едвам при скъсването на композицията.

По думите на Бойчо Скробански, това е  самоубийство.

" Машинистите  не се признават за отговорни  и се възползват от правото си да не дават пояснения. Ако решат да дадат такива пояснения ще ги чуем в съда. " - предизвести, представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

От фирмата-собственик на композицията към момента няма коментар по отчета на проверяващото звено./ news.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР